18 juni 2013 thema Schrijfangst

In een korte impressie geeft Hanneke van der Werf weer wat deze inspirerende bijeenkomst van 18 juni 2013 te weeg heeft gebracht.

Geef me een pen en ik begin te zweten 

Het was het mijn tweede keer dat ik een bijeenkomst van het bondgenootschap bezocht. Wederom een hartelijke ontvangst en een flinke opkomst. Mijn complimenten voor de organisatie!

Deze keer ging het over Schrijfangst. U leest het goed, met een hoofdletter! Gastspreker Johannes de Geus wist uit eigen ervaring hoe groot die angst kan zijn en heeft er veel onderzoek naar gedaan. Hij citeerde uit het boek Beren op de weg, spinsels in je hoofd (van Coen Dirkx en Theo Ijzermans), waar de zin ‘Geef me een pen en ik begin te zweten’ voor mij boekdelen sprak. Hij hield een pleidooi om de overtuigingen aan te pakken die achter de schrijfangst zitten. U kent ze vast die zinnetjes in je hoofd die opkomen zodra iemand vraagt iets op te schrijven: ‘Als ik een fout maak, dan ga ik af als een gieter’ of nog dreigender ‘Als ik een fout maak, dan verlies ik mijn baan’, of nog van vroeger ‘Als ik een fout maak, dan ben ik dom’. Spinsels in je hoofd die ervoor zorgen dat je geblokkeerd raakt of uitstelgedrag vertoont en je in ieder geval veel spanning en angst bezorgen waardoor je minder presteert dan je kunt. Wat bleek? 1:4 mensen, van laag- tot hoogopgeleid, heeft last van schrijfangst!

Niet alleen Johannes was ervaringsdeskundige, ook de vijf ambassadeurs die waren uitgenodigd om hun verhaal te vertellen. Telkens weer sta ik te kijken van het zelfvertrouwen en de trots die zichtbaar worden over wat ze bereikt hebben, ondanks al die negatieve ervaringen. 

En tot slot nog een tip voor de docenten onder ons: nooit met rode pen verbeteren! Vraag waar de schrijver zelf aan twijfelt en geef eerlijk antwoord.